Shen­zhen Qizhushe Work­shop by YI+MU Design Office narrates a spiritual experience embodied in a built form

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Transformed from an industrial factory in the 1980s, the Shen­zhen Qizhushe Work­shop by YI+MU Design Office is lo­cated in the Shen­zhen Art De­sign Centre is an example of sheer craftsmanship and creativity that narrates the story of finely curated design.

Shen­zhen Qizhushe Work­shop :The Narrative of a spiritual experience embodied in the art centre
Shen­zhen Qizhushe Work­shop :The Narrative of a spiritual experience embodied in the art centre

The metaphoric language of the firm YI+MU expresses an abstract idea built within a physical space. The entire space is a result of a thought process that was developed from the idea of a “nest”. The space imbibes the metamorphic representation of a retreat where one finds the space within. The structure has been developed around a single column placed at the center where the mid-space works as a focal point visually and structurally. The column plays not on a structural member but also signifies the everlasting promise and commitment in life. 

Shen­zhen Qizhushe Work­shop :The Narrative of a spiritual experience embodied in the art centre

Staring at the central column as the focal point of everything, the space further expands into a virtual cross- like structure which has been considered a symbol of belief and expression of the faith in peace. The staggered wooden framework marks the strength that supports life. Built with a visual concept of “Nest”, the space exaggerates a spatial transparency within a confined space. The filtered flicker that enters the space denotes the breaths of a creature, while the strong light in the heart of the nest marks the inner shine of spirituality. The lighting in the adjoining spaces have been deliberately diffused which embarks the rythamatic play of light and shadow bridging the voids with vitality and spirituality.

The materials throughout the space are in contrast with each other yet creating a pathway in harmony by block of a 19-metre long suspended mesh display racks strolling around the edges of the central area. The design detours a multi dimensional experience spatially and physically both. This spatial play in the indoor area allows the designers to alter their usage moreover the adjacent spaces concede ample furniture display with a customization of exhibition layout.

Shen­zhen Qizhushe Work­shop :The Narrative of a spiritual experience embodied in the art centre

Expanding further to the space, the nest area is constructed from the scraps that were discarded in the production of key furniture pieces. Perhaps, the wooden tone of these scraps were intact which were further styled in dark grey steel. This makes the space itself as an element where the designer explores warmth and comfort of wood contrasting it with harsh steel that arouses emotional and psychological sentiments within the nest.

Shen­zhen Qizhushe Work­shop :The Narrative of a spiritual experience embodied in the art centre

The feature wall at the foyer beholds a view of the feature wall with samples of modern furniture materials attested with the tools along curated in a manner that enhances the overall ideology and communication.

Location: Shen­zhen, China  

Area: 320 sq.m

Year of Completion: 2021

Firm Name: YI+MU Design Office

Image Credits: YI+MU Design Office

Written by Drashti Patel

Related Posts

10 quirky designers and their designs

10 quirky designers and their designs

Ever Wondered where can you spot a quirky place like never before? Well we have chosen some enchanting designs that will make you forget your pinterest boards. The quirkiest design from designers across India who experimented with notional design.

News

Maishaa brings products of premeium Egyptian cotton

Maishaa brings products of premium Egyptian cotton

Maishaa unveils products made of premium Egyptian cotton that will lure your guest to stay more. Bed linens with distinguish style creates an impact and enhance your style guide. Stay ttuned with this contemporary look brought to you by Maishaa

Architect Talks

Anubhav Gupta Executive Vice President and Chief Design Officer at Godrej Properties

‘The Trees in Vikhroli’ retaining the Greens

Meet Anubhav Gupta Chief Executive Officer Vikhroli, Chief CSR & Sustainability Officer, Godrej Properties. Founder – GPL Design Studio-  – a unique, multidisciplinary innovation engine which bridges the gap between architects and developers by creating a robust ecosystem for design,

Projects