Project by Studio Osmosis

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sameer Balvally and Shilpa Jain Balvally, promoters of Studio Osmosis designed a second home for a family for a casual appearance near the beach. With the sea view, the apartment is a favorite of every house member. The design approach of the house was very casual and eclectic. The bold use of art and color made this space lively and alluring.

Studio Osmosis

With the strong roots of culture and tradition, the house has a hidden cabinet-temple with floral-inspired modern layered graphic art printed on the wooden panels and console. Once the customized metal jaili is opened, one could see God Idols inside the same.

Studio Osmosis

The living room is designed to create a clutter-free family space with comforts. The curved façade that runs throughout the living room highlights various design elements. The ceiling and subsequent lighting design radially frame the outdoor view. The lines flowing from the ceiling to the wall subtly pull one attention to the window.

Studio Osmosis

The long passage, which connects the living room to the master bedroom with a door leading to other rooms, becomes the main attraction of the house. A detailed custom-designed graphic along the entire length suggesting an irony of sorts on the concept of urban living and using techniques like satire, humour and off scaling was commissioned by collaborating with Kalaakari Haath.

Studio Osmosis

The master bedroom and master bathroom have a bold colour palette with pastel rich grey-blues and greys with jute and white sheers creating a relaxed spa-like feel. The texture paints and concrete elements paired with geometric motifs done in antique metal and English green leather make the room more elegant & unique. The boy’s room has a fresh color palette of yellows ochre, teal, light grey with the headwall and study storage.

Studio Osmosis

The dining area has a custom-designed veneered with metal inlay table that is not a perfect rectangle but tapers slightly towards one side and blends in with the curved wall perfectly. The metal legs of this table are painted in the accent colours of the space.

Studio Osmosis

The other focal attraction of the house is its balcony that runs along the curve of the living room, which is converted into an outdoor bar area overlooking the picturesque views that the property offers. The Bar sports has a concrete countertop with a front cladded with hand-painted ceramic tiles mimicking the colors of the sea and sky making the space more interesting. Adding with the custom-made wooden bench and a custom swing by Retirement Plan, the house completes the relaxation zone and adds colors to the design.

Fact file:

Location: Bandra, Mumbai

Firm Name: Studio Osmosis

Size:  470 square feet

Design Team: Sameer Balvally and Shilpa Jain Balvally

Photographs: Kunal Bhatia, KB Studio

Written by Team TDJI

Related Posts

News

business center

Business Center Design by RSHP in Lithuania

The Lithuanian Union of Architects and Right Bank Development Fund, managed by Lords LB Asset Management organized an international competition to design a net-zero operational carbon business center, which was won by Architecture firm Rogers Stirk Harbour + Partners(RSHP). The

Architect Talks

Anubhav Gupta Executive Vice President and Chief Design Officer at Godrej Properties

‘The Trees in Vikhroli’ retaining the Greens

Meet Anubhav Gupta Chief Executive Officer Vikhroli, Chief CSR & Sustainability Officer, Godrej Properties. Founder – GPL Design Studio-  – a unique, multidisciplinary innovation engine which bridges the gap between architects and developers by creating a robust ecosystem for design,

Projects