Cove, A Breathtaking Residence Designed By Studio IAAD

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Weekends are incomplete without that perfect getaway house to escape to.  Located in the North of Goa, this 5000 sq ft holiday home designed by the Studio IAAD.The clients, 3 families who are friends in thick and thin. This residence is conceptualized by Ar. Rachna Agarwal keeping in mind the members of the three families.

the cove - 2

Nestled in the shores of Goa the plot has been designed for maximum sun exposure with spectacular sunset views.

Luxury Living at Its best It’s not often you get to visit a home that demands you join in the architectural parlance of its designer. Almost every element from where it sits, to the expansive view framed by its open courtyard, makes a statement so powerful.

the cove - 3

A humble fisherman’s hut, a wild plantation and an infinite stretch of sea are elements that weave together to create a unique landscape. Through sustainable architecture, the team of IAAd hopes to protect this site from urbanization so that it can be enjoyed for generations to come. A thick canopy of coconut and almond trees surround this home which is just at a distance from all amenities.

the cove - 4

The building’s height has been raised by six feet and leveled with the main road so that views of the waterfront are seamless.The house responds to the hot, humid weather in Goa by blending into the dense forest. The geometric volume is topped with a slanted roof that coincides with a tilting axis. This tilting motion creates secluded spaces for people to rest along with bringing in a cool breeze from the sea.

the cove - 5

The three-bedroom structure offers two living areas, an open kitchen, and a staircase connecting the two floors that doubles as the architectural spine of the house, facilitating the airflow throughout. The color palette is simple yet elegant.

the cove -8

The facade of the building is made of textured tiles and concrete, with wood to give warmth. The texture discourages moss growth, which means no maintenance is required. The ground floor is a solid base. While the  first floor includes larger glazed sections, which have changing views as the sun rises and sets.

Industrial Restoration Hardware pendants cascade across the double-height volume of the dining nook, imbuing the space with a dynamic play of light. The kitchen island is encased in a casing of Decorators White by Benjamin Moore.

the cove - 7

The outdoor deck is the heart of this oceanfront home, as an interface between its sophisticated interiors and the natural world outside. A serene pool hugs the property’s edge with its rustic gargoyle fountain spouts. An additional layer of privacy is offered by a wooden jaali wall, along the home’s boundary facing the ocean, which can be flexibly adjusted to ensure privacy based on a resident’s requirements.

the cove -6

Name of Project: Cove

Location: North Goa, India

Principal Architect: Rachna Agarwal

Design Team: Gaurav and Richard

Built-Up Area (sq ft & sq m): 5,000 sq ft

Photographer: Bharath Ramamrutham

Written by Rithanya Sekar

Related Posts

News

business center

Business Center Design by RSHP in Lithuania

The Lithuanian Union of Architects and Right Bank Development Fund, managed by Lords LB Asset Management organized an international competition to design a net-zero operational carbon business center, which was won by Architecture firm Rogers Stirk Harbour + Partners(RSHP). The

Architect Talks

Anubhav Gupta Executive Vice President and Chief Design Officer at Godrej Properties

‘The Trees in Vikhroli’ retaining the Greens

Meet Anubhav Gupta Chief Executive Officer Vikhroli, Chief CSR & Sustainability Officer, Godrej Properties. Founder – GPL Design Studio-  – a unique, multidisciplinary innovation engine which bridges the gap between architects and developers by creating a robust ecosystem for design,

Projects