Casa Tao by Alkove-Design

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

‘Casa Tao’, one of Alkove’s recent projects, is a reflection of the fact that a single home can be a harmonious convergence of polarities,  a space where two distinct styles come together through a flow of colour and texture that enables them to blend effortlessly. Casa Tao has been designed to embody this balance; two sides of the apartment, both completely distinct from each other, converge harmoniously into the common space.

The entrance is through a deep blue door. Immediately on the left, there is a stained-glass panel, blue and yellow vines etched onto Tiffany glass. This panel rests against the wall as an aesthetic touch to the entrance space but moves forward to make a partition that provides privacy to the interior of the apartment even if the front door is open.

Alkove Design
Alkove Design

The highlight of the main living space is the large swing in blue and brass, which has a backrest arrangement that pivots in a 180-degree movement- enabling the sitter to face either side of the space while still having a backrest. The rest of the common living space consists of the living and dining area, which is arranged in a flow of navy blue, yellow, and brick. The four arches on the wall, highlighted in yellow against a background of herringbone-patterned brick, flow right down to the French doors that open into the terrace. The doors themselves are designed to be continuations of the arches.

The terrace has been designed to be open to the sky while blocking any peeking glance from the upper floors to enjoy the fresh air with the faint fragrance of wet earth coming from the just-watered pots of plants. The kitchen has a curved breakfast counter with fluted white ply for its base, which makes it a pleasing contrast with the Duco-painted blue cabinet shutters and adds character to the marble countertops. The dining area is on the raised wooden platform, which distinguishes it from the rest of the space.

The other room entry is beside the dining area. It’s a passion flower coloured plant-filled bedroom, with a big four-poster bed set in the middle of pastel-yellow mosaic-inlaid tiles. One corner of the room has a cozy reading corner, with a reading chair in a delicious plum colour set in pleasing contrast to the light-filled green and yellow feel. The room is adorned with eclectic Indian textiles and patterns, the colourful block-printed weaves adding to the atmosphere of cozy bohemian charm. The window seat is a temptingly comfortable spot that opens out into the shady green arms of a big mango tree, dotted here and there with parrots and bulbuls.

The second bedroom has two single beds on both sides, both inlaid with cane detailing, which is designed in a way that when pushed together, will look like a complete double bed with a c-shaped cane headboard. The functional split bed was designed to suit all kinds of guests.

The other side of the apartment has a big room on the left side, which has all gleaming marble, clean lines, and minimalist furniture. This is the largest room in the house, designed to be an all-in-one space for sleeping, exercising, praying, and working. The center of attraction is the Desk, which is designed to look as if it is carried on clean white waves. The brass inlays on the floor give the room a minimalist yet friendly vibe. A separate large room is designed, which is a completely soundproof recording studio and home theatre space.

Designed and executed by Alkove-Design, Casa Tao is simultaneously an intimate fortress and bright open space, a blue and yellow convergence of minimalism and bohemian charm, space that takes the yin and the yang and effortlessly holds it in balance.

Website | + posts

Related Posts

Architect Parag V Singal of Parag Singhal Architects recently designed the offices for Mitsubishi. The offices included a floor plan of 22,300 ft. The goal was to create an office space that not only followed the usual standards of 'maximizing usable square footage' but also avoided any monotony in the spaces. The open floor plan facilitates the workstation area to have maximum occupancy without compromising on the privacy and personal space that each employee needs. In the majority of areas that are habitable, natural light is present, so there's no need for people to use artificial light during the day. Natural light has some energy savings and benefits. The central core houses all the workstations. Three different workstation patterns were adopted to stray away from the run-of-the-mill approach and bring vibrancy into the space. The cabins take the shorter periphery, thereby leaving the larger volume for workstations and other interactive zones. A sizeable amount of break-out areas have been carved out of the chunk of the floor plate. This not only breaks the monotony of the plan but also acts as a catalyst for promoting healthy interaction between the employees. Those particular areas have been accentuated by the use of offbeat colors. The most notably used color is Pantone color of the year. They are offbeat but still compliment one another and fit well in the overall picture given that they are all complimentary. The entire office space is adorned with handcrafted furniture of the highest quality and energy-efficient lighting fixtures that create a welcoming atmosphere. The office is designed to be both accessible and comfortable to the occupants while also impressing your visitors!

Architect Parag V Singal’s designs for Mitsubishi

Architect Parag V Singal of Parag Singhal Architects recently designed the offices for Mitsubishi. The offices included a floor plan of 22,300 ft. The goal was to create an office space that not only followed the usual standards of ‘maximizing

Design beyond imagination | Studio IAAD

Design beyond imagination | Studio IAAD

Studio IAAD, the architecture and interior design firm led by Rachna Agarwal, collaborated with multinational real estate development company Emaar Properties – Dubai for designing their Emaar Digihomes, Gurugram, Builder’s Experience Centre of 2BHK and 3BHK apartments.   The design intends to

AKDA

An apartment that tells a story | AKDA

Architect Amit Khanna and his team at AKDA, New Delhi, designed an apartment in South Delhi known for its circular aperture of brick within a square brick screen where the facade tells a story about context. The work of Louis

Studio Collectif

A Rustic Elegance House for the Masculine

Ashika, the chief designer and founder of Studio collectif, designed a house based on the concept of rustic elegance so that it could appeal to young house owners who were more masculine in taste. The design is fairly modern in

News

Notion flooring

Wooden Deck Tiles by Notion

Looking to revamp your home or commercial establishment? Transform with beautifully looking wooden deck tiles by “NOTION” – a pioneer in wooden flooring solutions for homes and businesses. These new wooden deck tiles will last you for years in any

West Elm launches in India with Reliance Brands

West Elm launches in India with Reliance Brands

West Elm, a global design company and a member of Williams-Sonoma Inc., the world’s largest digital first design led and sustainable home retailer, launched its very first store in Mumbai as part of an exclusive deal with Reliance Brands, followed

Salone del Mobile.Milano: Explore, Engage, Inspire

Salone del Mobile.Milano: Explore, Engage, Inspire

More than 60,000 people visited the Salone del Mobile.Milano special exhibit that was held recently at the Milan in Italy. The event was bolstered by an address from Italian president Sergio Mattarella who highlighted the courage behind and high standards

Architect Talks

Anubhav Gupta Executive Vice President and Chief Design Officer at Godrej Properties

‘The Trees in Vikhroli’ retaining the Greens

Meet Anubhav Gupta Chief Executive Officer Vikhroli, Chief CSR & Sustainability Officer, Godrej Properties. Founder – GPL Design Studio-  – a unique, multidisciplinary innovation engine which bridges the gap between architects and developers by creating a robust ecosystem for design,

Ar. Manish Dikshit at Aum Architects

Started in 2004, Ar. Manish Dikshit, Director at @aumarchitects build a strong foundation with state-of-the-art projects assisted by pioneering technology and global design methodologies. Quoting APJ Abdul Kalam, “Dreams float on an impatient wind A wind that wants to create

Projects

Design beyond imagination | Studio IAAD

Design beyond imagination | Studio IAAD

Studio IAAD, the architecture and interior design firm led by Rachna Agarwal, collaborated with multinational real estate development company Emaar Properties – Dubai for designing their Emaar Digihomes, Gurugram, Builder’s Experience Centre of 2BHK and 3BHK apartments.   The design intends to

AKDA

An apartment that tells a story | AKDA

Architect Amit Khanna and his team at AKDA, New Delhi, designed an apartment in South Delhi known for its circular aperture of brick within a square brick screen where the facade tells a story about context. The work of Louis

Studio Collectif

A Rustic Elegance House for the Masculine

Ashika, the chief designer and founder of Studio collectif, designed a house based on the concept of rustic elegance so that it could appeal to young house owners who were more masculine in taste. The design is fairly modern in

Transforming The Way Businesses Work | Quirk Studio

Transforming The Way Businesses Work | Quirk Studio

Interior Designers Disha Bhavsar and Shivani Ajmera of Quirk Studio designed an office space for a family-run business in Erode, Tamil Nadu. The project not only provides the workspace that they need but also allows them to keep the bright