Modern Architecture in Estoril, Lisbon I Joao Tiago Aguiar

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Located in Estoril, Lisbon’s most cosmopolitan neighborhood, this charming house was designed by a famous architect Joao Tiago Aguiar and offers breathtaking views of the Atlantic Ocean.

João Tiago Aguiar

A new expansion, along with the whole renovation of this contemporary structure, is used to create open, airy and very practical spaces for generating new impressions and interpretations about the space as a whole. The challenge was to design an appropriate space in which its residents could feel comfortable and happy & combines architecture and living space.

The house has two floors, a swimming pool, a garage, a porch, and several outbuildings which include a game room, a laundry, and more storage rooms. With this information in mind, the architectural design essentially combines these uses by connecting the garage with the main building to create another floor with storage spaces and an apartment for guests. This new body, besides allowing to park and enter directly into the house, expands the useful area on both floors and introduces another architectural narrative.

The new construction is much larger than the original. This is embellished by panels that resemble tiles that cover the brick structure of the façade. The panels apply a graphic pattern much like those found traditional Portuguese tiling. The sliding openings are covered by similar phenolic panels which help to shade the interior and serve as an added security measure.

On the inside, the designer decided to maintain its original spatial organization. A private area was placed on the upper floor and a social one on the lower floor. A small winter garden below the stairs which give access from the ground-floor to the 1st floor and vice-versa was designed.

To provide greater comfort and living quality, all the changes on the upper floor were designed keeping these assumptions in mind. Such as the design of a new master suite and an additional living zone, built thanks to the demolition of another room wall. The access to this pleasant area is made directly from the naturally enlightened and ventilated corridor. On the other hand, the closet and ensuite bathroom of an old suite were transformed into a new bedroom, while a new master suite was designed in the new volume of the house.

The elevations underwent few modifications, except the one that was demolished to build the said expansion. At the same time, others underwent aesthetic and functional processes concerning claddings of windows and railings on balconies with a more contemporary and soft design.

A “tailor-made” telescopic cover was designed and developed for the swimming pool to allow its use throughout the year and not only in the summer with the same traditional Portuguese tiles pattern that coats the new volume, providing a greater equilibrium and an overall perception between the original house and the new constructions.

A tailor-made fabric cover was designed and developed to allow the swimming pool to be used throughout the year with Portuguese tiles, providing a greater sense of harmony between the original house and the new volume. As part of the architectural design strategy, an old Portuguese tile will cover nearly 90% of this extension. It is particularly noticeable in the top floor living room/master suite, where it appears uniformly on all walls, while creating an illusion that opens up to a larger space that extends out through the main windows toward one of Lisbon’s most emblematic open spaces Polé.

Fact Sheet:

Architect Firm Name: João Tiago Aguiar, arquitectos

Project location: Estoril, Portugal

Area: 631m2

Architect Name: João Tiago Aguiar

Project team: Susana Luis, Rúben Mateus, João Nery Morais, André Ferreira, Maria Sousa Otto, Diogo Romão, Samanta Cardoso Menezes, Nuno Sequeira, Constança Lino, Francisco Duarte, Renata Vieira

Engineering: Neoget

Landscaping: Sofia Raimundo

Builder: Wallternative

Photograph credits: FG+SG – Architecture Photograph

Written by Team TDJI

Related Posts

Directions for home according to Vastu

Directions for home according to Vastu

Vastu has been the science of space since ages, it is much more than just a belief or USP when it comes to reality. Let’s explore how vastu can help you in the spatiality of space.

10 quirky designers and their designs

10 quirky designers and their designs

Ever Wondered where can you spot a quirky place like never before? Well we have chosen some enchanting designs that will make you forget your pinterest boards. The quirkiest design from designers across India who experimented with notional design.

News

Maishaa brings products of premeium Egyptian cotton

Maishaa brings products of premium Egyptian cotton

Maishaa unveils products made of premium Egyptian cotton that will lure your guest to stay more. Bed linens with distinguish style creates an impact and enhance your style guide. Stay ttuned with this contemporary look brought to you by Maishaa

Architect Talks

Anubhav Gupta Executive Vice President and Chief Design Officer at Godrej Properties

‘The Trees in Vikhroli’ retaining the Greens

Meet Anubhav Gupta Chief Executive Officer Vikhroli, Chief CSR & Sustainability Officer, Godrej Properties. Founder – GPL Design Studio-  – a unique, multidisciplinary innovation engine which bridges the gap between architects and developers by creating a robust ecosystem for design,

Projects