Ar. Johan Sundberg has recently designed a highly refined milieu where intimacy and togetherness play a central role. Situated on Scania’s southern coast; Ljunghusen is a locality known for its sandy beaches and the surrounding Ljungskogen pine forest, where Villa Tennisvägen is designed for a family of two parents and two children.

Dark grey Kolumba bricks give the facades a natural variation, creating a house, which is subservient to its location. Villa Tennisvägen comprises several interconnected volumes arranged in a U-formation, which envelop an inner garden with an open pool area framed by greenery. From the outside, the house has a cohesive and relatively closed character, while the interior feels welcoming and is characterized by light, space, and generous views of the garden and surrounding nature.

VILLA TENNISVÄGEN by Ar. Johan Sundberg

Every part of the house is designed with perfection and care. Even the spaces, which serve everyday functions, are given life. The laundry is accessed through a long corridor with high glass partitions that open directly up to the garden. Both the family and guest entrances are equally welcoming. No single aspect is less important than another.

While each space has its own character and is adapted to its function, the material palette is cohesive, presenting only a select few materials. The dark brick and dark gray aluminum of the exterior stand in stark contrast to the interior, in which warmer materials, such as oak and cedar, are introduced. Across the house, a consistently high level of detailing ties the material palette together.

VILLA TENNISVÄGEN by Ar. Johan Sundberg

A generous living room, centrally located within the house, is the stage for togetherness, where the family watches TV and hangs out. At the same time, the adjoining kitchen is fully visible and perfectly suited for socializing and large dinners.

VILLA TENNISVÄGEN by Ar. Johan Sundberg
VILLA TENNISVÄGEN by Ar. Johan Sundberg
VILLA TENNISVÄGEN by Ar. Johan Sundberg

The social spaces on the ground floor are linked to the parents’ private spaces through a staircase, discreetly positioned at the intersection between the principal volumes. This upper level is considered as a separate suite, the parents’ private sphere, from which it is still possible to maintain an overview of the social spaces.

VILLA TENNISVÄGEN by Ar. Johan Sundberg

Moving between spaces for socializing and contemplation is effortless, making Villa Tennisvägen, simply, a house that is easy to live in.

Fact Sheet:

Project Name: VILLA TENNISVÄGEN

Chief Architect: Johan Sundberg

Firm Name: Johan Sunder Arkitektu

Associate Architects : Henrik Ålund

Structural Engineer : Sven-Göran Svensson (SG Svensson AB)

Contractor: Niklas Samberg (Niklas Samberg AB)

Builders:  Niklas Samberg, Magnus Olofsson

Location: Ljunghusen

Website | + posts