Victorian Style Terraced house in South London by Bureau de Change Architects

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ar. Katerina Dionysopoulou & Ar. Billy Mavropoulos, Co-Founder of Bureau de Change Architects have recently completed a terraced house in South London in Victorian Style. It characteristically showcases the unconventional arrangement of interlocking geometric glass volume that reveals a sequence of compelling interior spaces.

 Bureau de Change Architects

The complex design of interconnected forms drawn from the geometry of the site and its adjacencies evokes an almost metabolist sense of crystalline growth with volumes extruded in different directions, some sitting beneath the original house and others expanding outwards.

 Bureau de Change Architects

The detailing of the structure features a technically complex steel-frame construction reminiscent of the museum case, combining fragility with solidity in a manner that represents an antidote to the frameless glass extensions of the past decade.

 Bureau de Change Architects

The cubist glass volumes are articulated through their bold steel-frame construction, expressing each edge in a manner that creates shifting patterns of light and space.

 Bureau de Change Architects

The ground floor is echoed with the rhythm and logic of rectilinear offsetting with undulating levels carefully designed to curate views and delineate spaces. The design team designed the space in a way that slowly opens the space for surprise, intimacy and drama.

 Bureau de Change Architects

The passage emphasis the lighting and transitioning from the darker enclosure of the kitchen towards the brighter open spaces that lead to the garden. Both the interior space and the landscaping are designed with shifting levels that create both useful and playful ledges, steps, and borders

.

 Bureau de Change Architects

The terrazzo floor surface has different shades that identify distinct areas for dining and living with darker tones, leading to lighter ones where the stone meets the garden to form a language of planters and vertical surfaces. The same material and principle are practiced throughout the house of two floors, including the creation of a new master and a guesthouse on the second floor. 

 Bureau de Change Architects

A bespoke terrazzo handrail forms the spine of this material journey, linking spaces throughout the house which unfold in a sequence of visually stimulating rooms where texture, graphics, color, and finish have been selected for their theatre and tactility.

 Bureau de Change Architects

Fact File:

Architect Name: Ar. Katerina Dionysopoulou & Ar. Billy Mavropoulos

Firm Name: Bureau de Change Architects

Project Name: Frame House

Size: 160sqm

Location: London/UK

Photographer: Gilbert McCarragher

Written by Team TDJI

Related Posts

News

Architect Talks

Anubhav Gupta Executive Vice President and Chief Design Officer at Godrej Properties

‘The Trees in Vikhroli’ retaining the Greens

Meet Anubhav Gupta Chief Executive Officer Vikhroli, Chief CSR & Sustainability Officer, Godrej Properties. Founder – GPL Design Studio-  – a unique, multidisciplinary innovation engine which bridges the gap between architects and developers by creating a robust ecosystem for design,

Projects