Vaswani residence by Studio Motley creating statement amidst alikes

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Vaswani Residence by studio motley

A gated community where all the houses look like is the Vaswani Residence designed by Studio Motley covering an area of 6000 sq ft. The design intends to create a significant presence in a cluster of houses developed by builders and are repetitive. The initial process of making the minor changes gradually led to the executed process of transformational changes to the project.

Vaswani Residence by studio motley
Vaswani Residence by studio motley

The Vaswani residence is introduced with two living rooms – one for formal purposes and the other for private usage. The formal living area is designed to have its privacy yet remains connected to the entire house and to attain that a glass-enclosed space is crafted which opens into a rear garden on one side and a dining deck on the other side.

Vaswani Residence by studio motley
Vaswani Residence by studio motley

The dimensions of the site are brought indoors with an open area plan of the house guided by minor changes in flooring patterns and ceiling heights to differentiate spaces. The two floors of the house are well connected with the central double-height dining area. The residence has 4 bedrooms – one on the ground floor with a garden patio and three on the first floor with balconies. A large home office with conference facilities is an added feature of the Vaswani residence.

Vaswani Residence by studio motley
Vaswani Residence by studio motley

A simple yet impactful design element of the project is the sculptural staircase made of steel and wood with teak wood handrail, and floating treads detailing. The house creates a visual as well as a physical connection with the outdoors and nature. The north-facing glazed surfaces are covered with overhangs to prevent heat gain in the north.  The facade of the Vaswani residence is designed with a series of vertical louvers made of bamboo.

Vaswani Residence by studio motley

Fact Sheet

Project name: Vaswani Residence

Location: Bengaluru, Karnataka

Firm Name: Studio Motley

Design Team: Kajal Gupta, Anand K R, Aditya Shinde, Dikshith T George

Total Built- up Area: 6000 sqft

Image Credits: Neelanjana Chitrabanu

Written by Aastha Trivedi

Related Posts

Directions for home according to Vastu

Directions for home according to Vastu

Vastu has been the science of space since ages, it is much more than just a belief or USP when it comes to reality. Let’s explore how vastu can help you in the spatiality of space.

10 quirky designers and their designs

10 quirky designers and their designs

Ever Wondered where can you spot a quirky place like never before? Well we have chosen some enchanting designs that will make you forget your pinterest boards. The quirkiest design from designers across India who experimented with notional design.

News

Maishaa brings products of premeium Egyptian cotton

Maishaa brings products of premium Egyptian cotton

Maishaa unveils products made of premium Egyptian cotton that will lure your guest to stay more. Bed linens with distinguish style creates an impact and enhance your style guide. Stay ttuned with this contemporary look brought to you by Maishaa

Architect Talks

Anubhav Gupta Executive Vice President and Chief Design Officer at Godrej Properties

‘The Trees in Vikhroli’ retaining the Greens

Meet Anubhav Gupta Chief Executive Officer Vikhroli, Chief CSR & Sustainability Officer, Godrej Properties. Founder – GPL Design Studio-  – a unique, multidisciplinary innovation engine which bridges the gap between architects and developers by creating a robust ecosystem for design,

Projects