Traelvikosen Scenic Route by Snøhetta in Norway explores a new paradigm through this installation

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

How good it feels to be in and around nature synching with the environment. However, in between our busy lives and moving on the axis of our jobs, we forget to sync with our inner selves. The spaces that reflect solitude have become more tangible to us. To pause the revolution on our monotonous axis, somewhere in Traelvikosen in Norway, the Snøhetta team designed a unique resting space and tidal installation for one to wander around.

The Norwegian Public Roads Administration, aimed for a distinctive element that could adhere to the uniqueness of the project. The project has been illustrated under the program of Norwegian Scenic Routes in which they’ve established a series of experiences for road travelers. It has been one of the finest of the eleven new architectural projects that are opened under the Norwegian Scenic Route initiative. In between the routes that transcend the terrain through its unique natural qualities which include mountains and waterfalls along with coasts and fjord. These spectacular views adorn the essence of the journey.

55 stepping stones placed in the water towards a horizontal path, contrast the textures of the surrounding vista. Breathing in the lapse of nature, the installation in Traelvikosen blends in with nature. Amidst the sandy sea bottom, every step is adjoined with a new view of mountain Torghatten that moves in the direction of islets. In between the changing panorama of tidal eclipse the installation is fully visible on low tides and submerges completely on high tides. The sandy textures of Traelvikosen embody beautiful elements of nature exploring the core of earth’s geography. The picturesque changes throughout the day sync with the timeframe of the seasons.

Adjacent to a river estuary Traelvikosen is located in the inner part of a fjord arm in the north of a small city Bronnoysund. In December 2018, the design team explored the rich geology that had grassy boulders and a variety of species that lies under the natural textures. The focal point was to experience nature in a designed manner which facilitates other amenities like the resting and the parking area. 

The gap between the design ideology and nature through a tidal installation was filled by rigorous efforts and experiments. The conclusion not to cast the foundation but to use a crushed stone came through testing carried out for a year that included four stones including the execution that allowed a 4-hour working window throughout the day due to the altering tidal conditions. 

Project Name: Traelvikosen Scenic Route

Location: Traelvikosen, Norway

Firm Name: Snøhetta

Image Credits: Snøhetta

Written by Drashti Patel

Related Posts

10 quirky designers and their designs

10 quirky designers and their designs

Ever Wondered where can you spot a quirky place like never before? Well we have chosen some enchanting designs that will make you forget your pinterest boards. The quirkiest design from designers across India who experimented with notional design.

News

Maishaa brings products of premeium Egyptian cotton

Maishaa brings products of premium Egyptian cotton

Maishaa unveils products made of premium Egyptian cotton that will lure your guest to stay more. Bed linens with distinguish style creates an impact and enhance your style guide. Stay ttuned with this contemporary look brought to you by Maishaa

Architect Talks

Anubhav Gupta Executive Vice President and Chief Design Officer at Godrej Properties

‘The Trees in Vikhroli’ retaining the Greens

Meet Anubhav Gupta Chief Executive Officer Vikhroli, Chief CSR & Sustainability Officer, Godrej Properties. Founder – GPL Design Studio-  – a unique, multidisciplinary innovation engine which bridges the gap between architects and developers by creating a robust ecosystem for design,

Projects