TILT House: A house with 3-Axis Rotational Movement

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilt House

Tilt House is a one-story residential space built-in Gondomar by Mutant architecture and design firm on regular terrain. The surroundings are urbanistically rich with single-family dwellings and few collective housing which makes the neighborhood a residential area. The site has two fronts and consciously the pedestrian access and vehicular access are separated due to different altitude levels.

Tilt House
Tilt House

The project is called TILT due to its 3-axis rotation movement of the social area of the house. The movement of the social area defined the entrance and space for the pool patio for a private experience. The movement also affects the ceiling height of the home intensifying the area dedicated to the living room.

Tilt House
Tilt House

The architects have given special attention to the cardinal points in defining spaces of the Tilt house. The solar movement is the governing factor for the east side positioning of bedrooms. An intimate garden is designed towards the access road Travessa Miguel Bombarda with less traffic. The master suite is planned at the southernmost point connecting with the pool area.

Tilt House
Tilt House
Tilt House
Tilt House

A programmatic approach is incorporated with the kitchen being the center of Tilt house and curating relationships between all spaces. The living room enjoys the benefits from all cardinal directions and develops a visual relationship with the outdoors. The house has two patios – one in the office and the other in the bathroom of the suite, to ensure light influx along with privacy.

Tilt House
Tilt House

Fact Sheet

Project Name: Tilt House

Location: Gondomar

Total area: 40,000sqm

Firm Name: Mutant architecture and design

Principal Architect: Daniel Capela Duarte, Arq

Image Credits: Ivo Tavares Studio

Written by Aastha Trivedi
Loading...
Advertisements

Related Posts

One Green Mile - MVRDV and StudioPOD collective efforts to accelerate community spaces 

One Green Mile – MVRDV and StudioPOD collective efforts to accelerate community spaces

StudioPOD was appointed as the urban design and master planning consultant for One Green Mile. The authorities invited MVRDV to collaborate for transforming the negative spaces which respond to the area’s needs for green spaces and physical amenities.The aim was to transform the stretch of 1800 metres of streetscape and transportation system along the road.  A small but impactful space of this project was the 200 metre long unused space below the flyover known as Parel Baug.

News

One Green Mile - MVRDV and StudioPOD collective efforts to accelerate community spaces 

One Green Mile – MVRDV and StudioPOD collective efforts to accelerate community spaces

StudioPOD was appointed as the urban design and master planning consultant for One Green Mile. The authorities invited MVRDV to collaborate for transforming the negative spaces which respond to the area’s needs for green spaces and physical amenities.The aim was to transform the stretch of 1800 metres of streetscape and transportation system along the road.  A small but impactful space of this project was the 200 metre long unused space below the flyover known as Parel Baug.

Architect Talks

Anubhav Gupta Executive Vice President and Chief Design Officer at Godrej Properties

‘The Trees in Vikhroli’ retaining the Greens

Meet Anubhav Gupta Chief Executive Officer Vikhroli, Chief CSR & Sustainability Officer, Godrej Properties. Founder – GPL Design Studio-  – a unique, multidisciplinary innovation engine which bridges the gap between architects and developers by creating a robust ecosystem for design,

Projects