João Tiago Aguiar takes us back to the Portuguese countryside rurality with a contemporary tint

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Samora Correia situated in Portugal has a new destination to endure architecture that is  Santo Isidro Cottage by João Tiago Aguiar, a cottage that has been refurbished with an addition of contemporary style. The restored elevation is embarked into the architectural style of the typical country houses in Portugal with a contemporary touch in each of the elements. While the exterior speaks the language of integrity, the interior prevailing of a sustainable material palette harmonizes with the contextual serenity of the region’s countryside rurality. 

João Tiago Aguiar takes us back to the Portuguese countryside rurality with a contemporary tint

The typical arched style unfolds the similarity with the existing structures and without disrupting the language of the built form. The glass  volume emerging  between the main house and the lounge room is a minimalist yet the most decorative element within the space. To maintain the fluidity within the space, the functional layout was complete without losing its authentic essence. 

João Tiago Aguiar takes us back to the Portuguese countryside rurality with a contemporary tint
João Tiago Aguiar takes us back to the Portuguese countryside rurality with a contemporary tint

The refurbishment was carried out to the fact that better user friendly spaces were created than the previous one and in this strategy changing the layout of the rooms played a sensitive role.  The social area was moved to a former bedroom; bathrooms were constructed in place of kitchen and living. Changing the location and understanding the fluidity of space made the picture clearer with a better spatial understanding.

João Tiago Aguiar takes us back to the Portuguese countryside rurality with a contemporary tint
João Tiago Aguiar takes us back to the Portuguese countryside rurality with a contemporary tint

The fireplace is accessed by both living and dining room where the void creates a visual transparency between two functional spaces making them cosier with warmth of the material palette inside. The craftsmanship in wood is a typical and requisite element of a country house, with the exact green tone on every wood the coloured element was highlighted within the neutral palette of the interior. 

Fact Sheet

Project Name : Santo Isidro Cottage JP

Firm Name: João Tiago Aguiar arquitectos 

Principal Designer : João Tiago Aguiar

Area: 1300 Sq. m

Picture Credits : FG+SG – Architecture Photograph

Written by Drashti Patel

Related Posts

News

Architect Talks

Anubhav Gupta Executive Vice President and Chief Design Officer at Godrej Properties

‘The Trees in Vikhroli’ retaining the Greens

Meet Anubhav Gupta Chief Executive Officer Vikhroli, Chief CSR & Sustainability Officer, Godrej Properties. Founder – GPL Design Studio-  – a unique, multidisciplinary innovation engine which bridges the gap between architects and developers by creating a robust ecosystem for design,

Projects