House of Courts: An Interplay of open spaces by DADA & Partners

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
House of Courts

House of Courts is a residential project by DADA & Partners induced with the concept of combined working and dwelling space on a 500sqm urban land. The first two floors are dedicated to the studio space of the famous graphic design firm Lopez design and the upper two levels are the living space for the family.

House of Courts

The initial design development got started in 2019 with the conceptualization of a new office space for Lopez Studio. The concept was interwoven with their office ethics and intended to develop inter-relationships that foster creative thinking. The idea was to bring some sky to the office space and lend some earth to the residential area.

House of Courts

The design language of the House of courts aligns with an early modernist design using brick and concrete. To exude a contemporary and lighter vibe from the space, concrete and brick are embellished with metal. It aims to revive the craftsmanship and detailing through the design elements of the project like the concrete panel walls, staircase, brick patterns, metal railing, and Kota patterns with brass inlay. The incorporation of finished material enhances the sensory experience of the user. 

House of Courts

The residence is defined by three voids dividing the built mass into varying depths and articulating extremely private open spaces. The design with east and west-facing courts ensures optimum influx of sun and wind in every space with a dramatic play of light and shadow. The residential floors are connected to the street level entrance through a steel and glass stair hall that resembles a lantern.

House of Courts
House of Courts
House of Courts

A sculptural volume cladded with concrete and brick leads to the upper foyer to the prayer area facing the North. The holy praying space is graced with a cast-in-situ hanging cross made of concrete. The screened east and west court envelops the family lounge and dining areas on either side. The west court is conceptualized as an earth-filled concrete vessel with a mature Gulmohar tree. The court is raised to a certain level and connects the upper floor of the House of Courts with the terra-firma.

House of Courts
House of Courts

The second floor of the dwelling area houses three bedrooms – a master bedroom and two children’s bedrooms, and an upper family lounge to relax and enjoy. This floor is a hub of ample light and air barging inside through large windows opening out to the east and west courts. All the bedrooms are planned along either of the courts to instill every space of the House of Courts with a soothing atmosphere.

House of Courts
House of Courts

House of Courts uses unpretentious materials and the ample sunlight pouring inside articulates different sceneries throughout the day due to sun movement and unfolds a momentary drama in ordinary space.

Fact Sheet

Project Name: House of Courts

Location: Sushant Lok, Gurugram, India

Firm Name: DADA & Partners

Area: 6000 sq ft

Design Team: Mukul Arora, Nivedita Saigal, Saurabh Syal, Debdeep Dam 

Image Credits: Ranjan Sharma / Lightzone India

Written by Aastha Trivedi

Related Posts

News

business center

Business Center Design by RSHP in Lithuania

The Lithuanian Union of Architects and Right Bank Development Fund, managed by Lords LB Asset Management organized an international competition to design a net-zero operational carbon business center, which was won by Architecture firm Rogers Stirk Harbour + Partners(RSHP). The

Architect Talks

Anubhav Gupta Executive Vice President and Chief Design Officer at Godrej Properties

‘The Trees in Vikhroli’ retaining the Greens

Meet Anubhav Gupta Chief Executive Officer Vikhroli, Chief CSR & Sustainability Officer, Godrej Properties. Founder – GPL Design Studio-  – a unique, multidisciplinary innovation engine which bridges the gap between architects and developers by creating a robust ecosystem for design,

Projects