BOX: A rude and Rigid residential space by Tiago Sousa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Box by Tiago Sousa

BOX is a residential project by architect Tiago Sousa that has a singular configuration with a rigid shape and rude build. It is located in Romarigães, Paredes de Coura covering an area of 150sqm and resembles a typical Minho House. The design is representative of its locality, a charming rural plaza that is kind of unsophisticated.

Box by Tiago Sousa

The design intends to ignite contradictory feelings in the observer with a meld of contemporary volume and old site surroundings. The project BOX explores the balance and tension between the proposed and existing form through its color, shape, position, and materialization. It is a single-family house spread across two levels. The ground floor has a living room, dining area, and kitchen and the upper floor has two bedrooms and a bathroom. The social spaces on the lower level are organized in a sequence from North to South.

Box by Tiago Sousa
Box by Tiago Sousa
Box by Tiago Sousa

The center of the house with storage volume concealing the working area of the kitchen and staircase providing access to the upper floor covers a lot of space. The design of the staircase is curvilinear and fluid carved out of concrete and wood. It acts as a sculptural element in the center separating the living area and the dining area.

Box by Tiago Sousa
Box by Tiago Sousa

The two bedrooms on the upper floor are positioned one in the north and the other in the south and are completely symmetrical with the same dimensions. For simple and subtle interior decor, the walls and doors are cladded with natural wood called Salley. It imparts a uniform look to the entire house and reveals more abstract surfaces. The color in the interior of the house BOX is kept white and wooden elements play an integral role in accentuating the decor.

Box by Tiago Sousa

The living space seems an extension of the outdoors through the wide glass surface. The original boundaries of the site are kept intact and project BOX is designed within those without any further expansions to maintain the relationship between interior and exterior.

Fact Sheet

Project Name: BOX

Location: Romarigães, Paredes de Coura

Firm Name: Tiago Sousa

Total Area: 150sqm

Image Credits: Ivo Tavares Studio

Written by Aastha Trivedi

Related Posts

Directions for home according to Vastu

Directions for home according to Vastu

Vastu has been the science of space since ages, it is much more than just a belief or USP when it comes to reality. Let’s explore how vastu can help you in the spatiality of space.

10 quirky designers and their designs

10 quirky designers and their designs

Ever Wondered where can you spot a quirky place like never before? Well we have chosen some enchanting designs that will make you forget your pinterest boards. The quirkiest design from designers across India who experimented with notional design.

News

Maishaa brings products of premeium Egyptian cotton

Maishaa brings products of premium Egyptian cotton

Maishaa unveils products made of premium Egyptian cotton that will lure your guest to stay more. Bed linens with distinguish style creates an impact and enhance your style guide. Stay ttuned with this contemporary look brought to you by Maishaa

Architect Talks

Anubhav Gupta Executive Vice President and Chief Design Officer at Godrej Properties

‘The Trees in Vikhroli’ retaining the Greens

Meet Anubhav Gupta Chief Executive Officer Vikhroli, Chief CSR & Sustainability Officer, Godrej Properties. Founder – GPL Design Studio-  – a unique, multidisciplinary innovation engine which bridges the gap between architects and developers by creating a robust ecosystem for design,

Projects