Avadh Utopia: A Red dwelling with neutral tones

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Avadh Utopia

Avadh Utopia is a three-storey bungalow in Vapi, Gujarat designed considering the climate of the area by Designer’s Circle studio. It is a bold red volume of spaces curated in an open-floor plan format with different spaces designated for different floors.

The design team has restricted the use of color to tones of beige and gray mixed to achieve uniformity with the red exteriors. Due to the use of lighter tones in maximum spaces of the house, it exudes a serene and subtle vibe that is comforting and soothing to the dwellers. 

Avadh Utopia

Every area is symbolic of the personalities of the family members from the parents, and grandparents to the kids of the house. Entering the premises will lead you to an open-floor drawing-room connected with the open kitchen on the side and the dining area that opens to a double-height ceiling. Apart from the informal areas, the ground floor also has a bedroom for the grandparents.

Avadh Utopia
Avadh Utopia
Avadh Utopia

Moving to the upper floors will lead to the master bedroom and a daughter’s bedroom on the first floor and the son’s bedroom on the second floor. The upper two floors are more private areas with the second floor housing an extended lounge area leading to a balcony with beautiful views of the landscape and a bar counter. The theme of the lounge and bar area is distinguished from the rest of the design with black kadappa stone. Black color is used to create a sense of variety and also visually merge it with the rest of the design of Avadh Utopia. 

Avadh Utopia

The experience is accentuated with a different design format and instills the users with a feeling of comfort and joy. One can relax in the lounge area and enjoy the beautiful views from the ceiling to floor windows. The house is crafted with art and aesthetics with metal knight sculpture on the staircase to eye-pleasing rugs used in different spaces. The sculpture forms a captivating entry to the upper floors and the paintings on display in every area bring in freshness and tinges of color on a neutral backdrop.

Avadh Utopia
Avadh Utopia

Avadh Utopia is articulated with natural light and ventilation in abundance with materials that enhance the cooling in the interiors and forms a livable environment. The concept incorporated is traditional but the implementation is carried out in a contemporary manner, building a home that idolizes current architectural concepts and also functions traditionally.

Fact Sheet

Project Name: Avadh Utopia

Location: Vapi, Gujarat

Firm Name: Designer’s Circle

Principal Architect: Rajesh Sheth

Total Area: 7172 sq ft

Image Credits: Maulik patel, Inclined studio

Written by Aastha Trivedi
Loading...
Advertisements

Related Posts

One Green Mile - MVRDV and StudioPOD collective efforts to accelerate community spaces 

One Green Mile – MVRDV and StudioPOD collective efforts to accelerate community spaces

StudioPOD was appointed as the urban design and master planning consultant for One Green Mile. The authorities invited MVRDV to collaborate for transforming the negative spaces which respond to the area’s needs for green spaces and physical amenities.The aim was to transform the stretch of 1800 metres of streetscape and transportation system along the road.  A small but impactful space of this project was the 200 metre long unused space below the flyover known as Parel Baug.

News

One Green Mile - MVRDV and StudioPOD collective efforts to accelerate community spaces 

One Green Mile – MVRDV and StudioPOD collective efforts to accelerate community spaces

StudioPOD was appointed as the urban design and master planning consultant for One Green Mile. The authorities invited MVRDV to collaborate for transforming the negative spaces which respond to the area’s needs for green spaces and physical amenities.The aim was to transform the stretch of 1800 metres of streetscape and transportation system along the road.  A small but impactful space of this project was the 200 metre long unused space below the flyover known as Parel Baug.

Architect Talks

Anubhav Gupta Executive Vice President and Chief Design Officer at Godrej Properties

‘The Trees in Vikhroli’ retaining the Greens

Meet Anubhav Gupta Chief Executive Officer Vikhroli, Chief CSR & Sustainability Officer, Godrej Properties. Founder – GPL Design Studio-  – a unique, multidisciplinary innovation engine which bridges the gap between architects and developers by creating a robust ecosystem for design,

Projects