asro arcade

Redefining luxury as reminiscent of the past by using handcrafted techniques, this splendid house creates varying experiences by showcasing an array of spaces. Located in an uber urban setting of Gurugram (Delhi NCR), this luxurious residence is like a slice of heaven for its inhabitants designed by Ar. Robin Sisodiya of ASRO Arcade firm. Covering an area of 4500 sq ft., the house looks like a series of floating wooden boxes held together by a soaring roof plane.

asro arcade

With the objective to design a modern home with the inclusion of nature, the house incorporates the right texture and color palette. As the site is contoured, the house showcases varying spaces exploiting the site terrain to form two different levels, each dedicated to private and public functions. A story is intricately unveiled between the two surfaces as a banding pattern, using the concept of linear striations. The design is conceptualized in a way that it offers warmth and interaction to all the members of the house while still respecting their need for privacy.

asro arcade

The house opens to a double-height entrance, leading to the basement with a floating staircase that enhances the grand height of the room upon entering it. The design team explores the traditional craft of India, which is seamlessly integrated with the outside landscaping. To show an array of spaces, the residence has been designed to craft an experience with the play of materials and textures. Stonecraft is used in one zone, metal craft in one, and textiles have been incorporated into the third zone; providing a space that is similar to the unraveling of rooms in a museum.

The design follows a free-flowing concept using clean lines and symmetry. To ensure privacy with open interaction, the house is divided into three floors, with each section highlighting a different material. The connection between the living room and dining on the first floor invites family interaction. Highlighting the dining area through its connection with the open terrace ensures that there are ample sunlight and ventilation entering the room through floor to ceiling windows. The living room also accentuates a barrier-free view with a front elevation of floor to ceiling windows. The first floor is maintained strictly for bedrooms with elegant interiors creating a warm resting space and a private living room. The topmost floor combines two bedrooms and a family lounge with a vast terrace offering natural light and ventilation. The floating staircase and the dramatic sculptures put into the forefront the charismatic height of the room and the avant-garde set up of the leather finish furniture gives the right allure to the room. Warm lighting complemented with a neutral color scheme throughout the house ensures a comfortable living space that is inviting and speaks of understated luxury.

asro arcade

The indoor-outdoor concept of the project is further highlighted with the spacious balconies and the planters used in them. A simple yet sophisticated wooden lattice partition is used to bring in daylight to the room and also cover the waterbody created in the balcony. This helps in beautifully integrating the landscape with the room inside. A wooden deck used to bridge the external courtyard gives it a rustic appearance and the use of large windows interconnects the outdoors with the interior spaces.

The project has focused on emphasizing the segregation of spaces while still feeling connected to traditional craftsmanship and the exterior landscape.

FACT FILE:

Project Name: The Stallion
Architect Name: Ar. Robin Sisodiya
Firm Name: ASRO ARCADE
Location: Gurugram
Area (Sq.ft): 4500 sqft
Photo courtesy: ASRO Arcade

Website | + posts