Architect João Abreu have designed a plot of land with two distinct scales.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Contemporary Portuguese architect and Just an Architect founder João Abreu have designed a plot of land in Lisbon with two distinct scales. In the North, there are four to five-storey buildings; across from this intersection is a typical two-storey scale and single-family dwelling typology.

There are no flat and rigid gables. These structures instead relate to the surroundings through rotating floor levels that create four distinct elevation changes. The design creates both movement and shadow. This is a rotation of properties that offers the chance to experience different viewpoints on the surrounding landscape. The orientation and view from each apartment differs.

The development of the building follows at ground level the angle that the plot describes to the source, starting from this point the twists of the housing body, assuming as an aggregating element vertical communication , body which closes visually permeable cladding material in regular shape on street front but its curve to be with not uniform modulation for each elevation. The plot is developed transversally to the terrain, allowing a greater use of the sun exposure as well as a lesser need for earth movement.

Ground floor inhabits a simple relationship with the ground in line with the street, creating a more down-to-earth atmosphere. According to conventional regular basis, the upper floors reflect different influences of surroundings and give each unit its own unique character. Both units are meant to be individualistic because they influence and interplay with each other.

The stairwell and vertical communications play a role that helps to define what the street front of the building looks like. And it provides a large source of stability for the building’s elevation, which is defined by its movement and tensions resulting from these torsions.

The design consists of 4 new townhouse units, 2 bedroom and 3 bedroom units. Using efficient façade designs allowed us to optimize for larger rooms by using the exterior space on one side to act as a common circulation area and keep bedrooms unadulterated from interior circulation.

The same principle of integration was transposed to the following T3 typology, in which case the fact that it occupies the entire floor allows circulation after entering the house’s entrance hall to clearly define the most public and most private space of the house, safeguarding this last.

The concept of landscape integration is equally apparent in the T3 typology. This design allows circulation to clearly define the part of a house which is meant for public presentation as well as the most private section, safeguarding this area.

Fact sheet:

Project name: Torre 261

Architecture firm: Just an Architect

Main Architect: João Abreu

Location: Amarante, Portugal.

Total area: 950,00 m²

Photo Credit: Ivo Tavares Studio

Written by Team TDJI

Related Posts

5 Design competitions one must participate

5 Design competitions one must participate

Design competitions have been a an inseparable part of designer’s life. They are modelled in way that allows to explore different paradigms of design. Lets explore some design competitions to participate.

News

5 Design competitions one must participate

5 Design competitions one must participate

Design competitions have been a an inseparable part of designer’s life. They are modelled in way that allows to explore different paradigms of design. Lets explore some design competitions to participate.

Architect Talks

Anubhav Gupta Executive Vice President and Chief Design Officer at Godrej Properties

‘The Trees in Vikhroli’ retaining the Greens

Meet Anubhav Gupta Chief Executive Officer Vikhroli, Chief CSR & Sustainability Officer, Godrej Properties. Founder – GPL Design Studio-  – a unique, multidisciplinary innovation engine which bridges the gap between architects and developers by creating a robust ecosystem for design,

Projects

De-touring Ashoka University Campus designed by Perkins Eastman

De-touring Ashoka University Campus designed by Perkins Eastman

The Ashoka University in Sonipat designed by Perkins Eastman is a glimpse of the ancient wisdom narrated through the architecture. Sustainability is a core part of design thinking with buildings including outdoor corridors, maximising natural ventilation, jaali & sun shades.