Fuggerei Next500 Pavilion by MVRDV is a mixture of Nostalgia and vision

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Known as the world’s oldest social housing complex, Fuggerei in Augsburg, Germany recently celebrated its 500th anniversary. On this special occasion the Fugger Foundation initiated interdisciplinary debate on housing with a presentation of a ‘Fuggerei Code’ involving the the future of social housing along with studies for future Fuggereien across the globe. The hub of this debate is the Next500 Pavilion which is located outside the town hall of the Augsburg city.

Fuggerei Next500 Pavilion by MVRDV is a mixture of Nostalgia and vision
Fuggerei Next500 Pavilion by MVRDV is a mixture of Nostalgia and vision

The pavilion has been molded in an interesting form that is inspired by the long terraced houses of the housing complex itself. The block starts from a straight edge and is curved and raised upward, depicting the future upliftment of Fuggerein in the city and the world. The 8,5 metre cantilever lifted end form acts as a viewpoint to the town hall. A part of the town hall square and the adjoining Augustus Fountain  is enclosed between the pavilion in such a manner that it creates a special plaza which can host a series of events.

Fuggerei Next500 Pavilion by MVRDV is a mixture of Nostalgia and vision
Fuggerei Next500 Pavilion by MVRDV is a mixture of Nostalgia and vision

The pavilion further divides into multiple rooms that are assigned for exhibitions and events. This also includes building blocks which are studied closely in the Fuggerei of the future study. An uplifting meeting point has also been created where visitors can design the Fuggerei future. A pink bar area is designed to create a festivity vibe and a tribune house is made at the end of the raised part that can host multiple events.

Fuggerei Next500 Pavilion by MVRDV is a mixture of Nostalgia and vision
Fuggerei Next500 Pavilion by MVRDV is a mixture of Nostalgia and vision

The structure is built in prefabricated cross laminated timber panels which initiate a sustainable approach of the foundation. The wood is sourced from the Fuggerei’s own forests enabling least carbon emission with the craftsmanship of local Carpenter. The workmanship has been done in a manner that CLT panels make the structure demoldable, enabling the use post the exhibition as well.

Fact Sheet

Project name : Next500 Pavilion

Firm name : MVRDV

Image Credits : MVRDV

Location : Augsburg, Germany

Written by Drashti Patel

Related Posts

News

Architect Talks

Anubhav Gupta Executive Vice President and Chief Design Officer at Godrej Properties

‘The Trees in Vikhroli’ retaining the Greens

Meet Anubhav Gupta Chief Executive Officer Vikhroli, Chief CSR & Sustainability Officer, Godrej Properties. Founder – GPL Design Studio-  – a unique, multidisciplinary innovation engine which bridges the gap between architects and developers by creating a robust ecosystem for design,

Projects